Polikarbonat plošče – enostavna pot do zasteklitve

Polikarbonat plošče – enostavna pot do zasteklitve

Naravna svetloba je dobrina, ki je zelo pomembna za zdravje in dobro počutje. Šele v zadnjem času, ko ljudje preživljamo velik del življenj v notranjih prostorih, se zavedamo pomena naravne kvalitetne svetlobe. Naše oči so prilagojene na naravno sončno svetlobo in umetne žarnice lahko zelo poslabšajo vid, hkrati pa negativno vplivajo tudi na počutje. Predvsem stare neonske sijalke, ki niso bile optimizirane, imajo zelo neugoden spekter svetlobe za oči, hkrati pa je precej moteče tudi neprestano utripanje, ki je posledica izmeničnega električnega toka. Zato se v zadnjem času veliko dela okna z večjo površino, da podnevi ni potrebe po dodatnem umetnem osvetljevanju notranjih površin.

Da pa ne bi le dolgovezili o vplivih umetne svetlobe na oči, si poglejmo raje rešitve, ki so v tem času na voljo. Večjim svetlobnim površinam se reče tudi svetlobniki in lahko zajemajo več različnih idej, kot je na primer svetlobni trak, svetlobna kupola, ali pa le večje okno, skozi katerega prodre več svetlobe. Svetlobni trak je poimenovanje za okno v obliki traku, ki se lahko razteza poljubno dolgo, od nekaj metrov do sto metrov in več. Svetlobni trak lahko sestavljajo ravne polikarbonat plošče, svetlobne kupole, ali pa kakšna druga okolju prijazna svetlobna rešitev. 

Polikarbonat plošče so primerne predvsem zaradi svojih fizikalnih lastnosti, ki jih uvrščajo med najboljše materiale, ki so jih razvili v 20. stoletju. Kljub zahtevni proizvodnji je polikarbonat zelo lahek material, hkrati pa tudi močan, tako da lahko brez težav prenese tudi večje mehanske obremenitve. Obenem je polikarbonat tudi prožen in se pod pritiskom upogiba dlje časa kot druga umetna stekla. Zlasti pa je pomembna njegova svetlobna propustnost, ki omogoča dobro osvetlitev notranjih prostorov in pomeni bistveno razliko v primerjavi s konkurenčnimi produkti. Vsekakor so polikarbonat plošče zelo zaželene v sodobni konstrukciji večjih stavb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *