dimnik

Dimnik je pomemben del kurilnega sistema

Ker je dimnik pomemben del kurilnega sistema, je potrebno že pri njegovi izgradnji poskrbeti za vse varnostne predpise in ga tudi skrbno načrtovati, saj le njegova primerna dimenzija zagotavlja najbolj optimalen vlek. V primeru, da izgradnja dimnika ni primerno izvedena, so lahko ogrožena tudi človeška življenja. Za izgradnjo dimnika je zato potrebno uporabiti izključno kakovostne materiale, za izvajalca del pa izbrati preverjenega ponudnika dimniških sistemov.

Pomembno je, da dimnik s svojo konstrukcijo učinkovito kljubuje izredno visokim temperaturam, vlagi, agresivnim snovem in tudi neugodnim vremenskim razmeram. Velikost in vrsto dimnika se zato določi že v projektnem načrtu, kar pa je odvisno tudi od vrste in moči kurilne naprave. Ta del načrtovanja je vsekakor pametno prepustiti strokovnjakom na tem področju. Najslabše je, da se izgradnje dimnika lotimo sami ali pa jo prepustimo neizkušenim izvajalcem, ki uporabljajo nepreverjene materiale, saj lahko s tem ogrožamo sebe in druge. 

Vratca za dimnik so nujno potrebna za njegovo redno čiščenje

Nemoteno in predvsem varno delovanje dimniškega sistema je po njegovi izgradnji v največji meri odvisno od rednega čiščenja in vzdrževanja dimnika. Kako je to pomembno, je jasno že zaradi tega, da so vsi uporabniki zakonsko dolžno poskrbeti za redno čiščenje v določenih intervalih, ki ga izvajajo strokovne dimniške službe. Za kakovostno čiščenje pa so nujno potrebna vratca za dimnik, skozi katere dimnikarji s svojimi napravami dostopajo v notranjost dimnika.

Vratca za dimnik so izdelana iz nerjaveče in so nameščena na ustrezen priklop v dimniški cevi, ki je namenjen izključno njihovi namestitvi. Na ta način je namestitev vratc za dimnik popolnoma varna in predvsem plinotesna, zato skozi njih ali v njihovi bližini plini ne morejo uhajati ven. Ker so vratca za dimnik namenjena predvsem čiščenju dimnika, je pomembno tudi kam jih namestimo. Najbolje je, da je to kurilnica ali hodnik, kjer imamo vedno prost dostop.