Izdelava in uporaba lepljenega lesa

Izdelava in uporaba lepljenega lesa

V mizarstvu je lepljen les zelo cenjen material, ki združuje lastnosti bolj drobnih lepljenih kompozitov z visoko trdnostjo in čvrstimi mehanskimi lastnostmi, hkrati pa ima videz skorajda masivnega lesa. Lepljen les je tako zelo prijeten na pogled in tudi zelo uporaben za sestavljanje pohištva, razne obloge, manjše predmete in tudi stavbarski les oziroma tramovi za podporo strešnih konstrukcij. Tehnike lepljenja lesa se razlikujejo v odvisnosti od načina, ki ga uporabljamo in končnega izdelka, ki bo nastal. Glavna razlika je pri predvidevanju obremenitev, ki jih bo končni predmet moral prenašati.

Ena od najbolj pogostih, da ne rečem kar generičnih vrst lepljenega lesa so gotovo panel plošče. Pri teh ploščah gre za lepljen les, ki vsebuje manjše kose, zlepljene skupaj, končen videz pa mu daje plast furnirja ali tanke vezane plošče, prilepljene na zunanjo površino lesenega izdelka. Tak lepljen les je zelo učinkovit za malo bolj cenene izdelke, pri katerih ni tako pomemben masiven videz. Ker se da za panel plošče skupaj zlepiti precej majhne kose lesa, je to predvsem način za porabljanje lesnega odpada večje velikosti. Tako se surov les v bistveno večji meri izkoristi za uporabne izdelke, da ne gre ves takoj v drva ali druge polizdelke za sežig.

Vseeno pa panel plošče niso pravi lepljen les. To ime je bolj rezervirano za večje kose masivnega lesa, ki so zlepljeni skupaj z namenom ustvariti čvrsto ploskev večje površine z masivnim videzom. Tako se lepljen les največ uporablja za izdelavo miz, stolov in vrat, kjer ima izdelek relativno veliko površino in ga ne moremo izrezati iz enega kosa lesa. Sploh mize so zelo zanimiv primerek razvoja lepljenega lesa, ker pri njih v veliki meri pride do izraza tudi videz lesa na glavni površini, ki je nato gladko zbrušena.