Akumulatorske kosilnice

Sodobne vrtne kosilnice

Katero kosilnico izbrati? To je večno vprašanje tistih, ki so se naveličali mukotrpnega košenja domače zelenice in se želijo opremiti s kosilnico, ki bo delo dejansko opravila brez potrebe po posebnem naporu. Težava pa je v tem, da imamo na voljo zelo pestro zbirko modelov, med katerimi mnogi izpolnjujejo te pogoje. Predvsem so privlačni nekateri sodobnejši modeli, to so akumulatorske kosilnice, ki imajo v primerjavi s klasičnimi motornimi kar nekaj prepričljivih prednosti.

Akumulatorske kosilnice so bistveno bolj privlačna možnost predvsem za profesionalne uporabnike, ki svojo opremo redno uporabljajo in si pri delu ne morejo privoščiti posebnih preglavic. Električni motor namreč deluje zelo zanesljivo, tudi pri dolgoročni uporabi in večjih obremenitvah ne bo treba skrbeti, da nas bo pustil na cedilu. To se pozna tudi pri stroških čiščenja, vzdrževanja in servisiranja. Predvsem pa so akumulatorske kosilnice bistveno bolj varčne, kar pomeni nižje stroške na dolgi rok -razlika je lahko znatna, saj je elektrika tudi precej cenejša od pogonskih goriv.

Motorne kosilnice so seveda še vedno zelo dobro zastopane v ponudbi prodajalcev in tudi v uporabi končnih uporabnikov. Načeloma so cenejše, prav tako je na voljo bolj pestra ponudba, tako da je verjetno, da bo prava rešitev prav motorna kosilnica, če iščemo idealno napravo za kakšne specifične izzive. Poleg tega ponujajo motorne kosilnice tudi nekaj več variacij, čeprav ima na tem področju tudi električna alternativa nekatere prepričljive predloge.

Ne glede na to, kaj uporabljamo za poganjanje motorjev kosilnic, je treba preučiti prednosti in slabosti dejanskih modelov, med katerimi se odločamo, ne pa gledati le na pogon. Čisto možno je, da se bodo v določenih situacijah odlično izkazale tako električne kot motorne kosilnice, a še bolj verjetno je, da bo situacija pokazala, katera možnost je boljša. Gotovo pa je težko ponuditi recept, ki bi naredil izbiro povsem enostavno.