Toplotna črpalka za slovenske razmere

Toplotna črpalka za slovenske razmere

Toplotna črpalka je lahko namenjena ogrevanju sanitarne vode ali pa ogrevanju zraka. Oba tipa toplotnih črpalk nam prihranita kar nekaj denarja, saj poskrbita za varčno ogrevanje vode ter prostorov v našem domu. Na področjih kjer imamo vire podtalnice, si lahko namestimo toplotno črpalko, ki bo koristila toploto vode, ki je v tleh. V Sloveniji imamo takšnih primerov manj, večina toplotnih črpalk za gretje izkorišča zrak iz okolice. 

Toplotna črpalka, ki deluje na zrak, je tako v Sloveniji najbolj razširjena. Je najbolj ekonomična, kar se tiče stroškov nakupa in vgraditve ter tudi najbolj enostavna za namestitev. Ker se z njeno pomočjo v poletnih dneh lahko tudi hladimo, veliko uporabnikov toplotno črpalko namesti v klet, ki bo tako vedno hladna in bo postala odlična za shranjevanje živil. 

Toplotna črpalka zrak/zrak je tako idealna za vsako področje, saj ne potrebuje posebnih razmer in za njeno vgradnjo ne bomo potrebovali strokovnjakov, ki bi nam morali skopati globoko luknjo v zemljo, kot je to potrebo pri toplotnih črpalkah zemlja/voda ali voda/voda. 

Toplotna črpalka za sanitarno vodo za šest člansko gospodinjstvo 

Toplotna črpalka za sanitarno vodo ima različne kapacitete. Nekatere so primerne za manjša do tri članska gospodinjstva, večje pa zmorejo segreti vodo tudi za šest ali osem člansko gospodinjstvo. Namestimo jo lahko v različne prostore v našem domu. Navadno jo postavimo tja, kjer imamo prostor. To je največkrat kotlovnica ali garaža. Tisti, ki tam prostora nimajo, pa jo brez težav vgradijo na hodnik ali v kopalnico. 

Toplotna črpalka za sanitarno vodo nam bo brez težav nadomestila naš prejšnji sistem za gretje vode. Največ gospodinjstev ima za gretje bojler, s katerim s pomočjo elektrike ogreva vodo. Pri tem pa porabi kar precej električne energije, kar se pozna na mesečnih položnicah. S pomočjo sanitarne toplotne črpalke, pa bomo znatno zmanjšali stroške za elektriko.