Cena defibrilatorja

Cena in nakup defibrilatorja

Odločitev za nakup defibrilatorja je vsekakor dobra, a pri tem se bo treba razumljivo soočiti tudi z določenimi stroški. Naprave niso poceni, prav tako je treba predvideti stroške pri namestitvi in vzdrževanju defibrilatorja. Kakšne cene lahko pričakujemo?

Cena defibrilatorja

Same naprave so na voljo v različnih izvedbah, ponudbe raznih prodajalcev pa lahko vključujejo mnoge dodatke. Sam defibrilator bo verjetno stal dobrih tisoč evrov, kar ni majhen zalogaj za tiste, ki nimajo posebnega financiranja. Seveda je cena defibrilatorja odvisna od izbrane naprave – na voljo so bistveno cenejši izdelki, morda lahko najdemo kakšnega za zgolj nekaj sto evrov, a seveda se je bolj pametno pri izbiri omejiti na tiste, ki ponujajo popolno zanesljivost in učinkovitost v primeru uporabe. Tako bo cena defibrilatorja bolj postranskega pomena, poleg tega se moramo zavedati, da gre zgolj za enkraten strošek. Naprave so večinoma kakovostne in vzdržljive, tako da bodo ostale optimalno pripravljene skozi več let. Tako se tudi cena defibrilatorja razporedi preko daljšega časovnega obdobja.

Drugi stroški

Seveda pa poleg same naprave določeno investicijo zahtevajo tudi drugi postopki, povezani z nakupom in namestitvijo defibrilatorja, še posebej če gre za namestitev na javno mesto. Poleg montaže sodi še oznaka defibrilator AED, običajno se oblikujejo še druge oznake. Defibrilator AED dopolnimo z zelenim znakom srca in strele, poskrbimo pa še za to, da je defibrilator na svojem mestu dobro zaščiten, a enostavno dostopen. Pametno je prisotnost naprave dodatno poudariti, pri tem lahko pomagajo nalepke defibrilator AED ali drugi znaki. V primeru zastoja srca namreč ni časa iskati najbližjega defibrilatorja, vsaka minuta šteje.

Stroške predstavlja nato še izobraževanje in usposabljanje za uporabo naprave. Lahko da je to že vključeno ob nakupu, gotovo so priložena vsaj navodila, pogosto pa prodajalci ponudijo še predavanje oziroma delavnico. Na dolgi rok pridejo do izraza stroški vzdrževanja.