Toplotna črpalka cena

Drage toplotne črpalke

Toplotne črpalke veljajo za precej drage, prav cena pa je pogosto ovira pri nakupu. Vsi vemo, da na dolgi rok tak ogrevalni sistem investicijo uspešno povrne, skozi desetletja je pravzaprav toplotna črpalka bistveno varčnejša od vseh razpoložljivih alternativ, a to še vedno ni dovolj, da bi se lahko povsem brezskrbno odločili za toplotno črpalko. Morda bo bolj prepričljiv pregled zmogljivosti in učinka takšnih naprav. Če je edina ovira, ki jo ima toplotna črpalka, cena, je treba stroške primerjati s pričakovanim učinkom ter ugotoviti, v kakšnem časovnem roku lahko pričakujemo povračilo investicije. To pa je odvisno od izbrane naprave in lastnosti objekta ter od pričakovanj uporabnikov.

Najdražja opcija je visokotemperaturna toplotna črpalka, ki pa je pogosto točno to, kar kupci iščejo. Takšna črpalka namreč ustreza radiatorskim sistemom, ki zahtevajo nekoliko višjo temperaturo vode za ogrevanje. Jasno je, da bo visokotemperaturna toplotna črpalka nekoliko dražja, saj mora biti bolj zmogljiva da lahko zagotovi zadostno ogrevanje vode. A kljub temu lahko pričakujemo dober učinek na dolgi rok. Poleg tega omenimo, da je edini strošek v tem primeru le toplotna črpalka, cena je lahko precej nizka že zato, ker ni treba prilagajati celotnega sistema ali vgrajevati novih grelnih teles. V primeru, da že imamo vzpostavljen radiatorski sistem, je visokotemperaturna toplotna črpalka pogosto najboljša izbira, tudi z vidika stroškov.

Še bolj ugodna je seveda nizkotemperaturna toplotna črpalka, cena je v tem primeru že v izhodišču ugodnejša, predvsem pa se takšni sistemi bolje obnesejo na dolgi rok. Nizkotemperaturni sistemi so varčnejši in ne zahtevajo toliko energije, res pa je, da bo treba morda nekoliko prilagoditi obstoječi sistem ali vgraditi nova grelna telesa. Ne pozabimo na izolacijo, ki mora biti v takšnem sistemu zelo dobra. Pri tovrstnem ogrevanju se splača investirati v kakovostno opremo, saj lahko na dolgi rok dosežemo zelo dober izkoristek in pokrijemo tudi večjo začetno investicijo.