Kolesarski dresi

Oprema za kolesarje začetnike

Na trgu imamo na voljo izjemno široko ponudbo koles in kolesarske opreme. Tako je za začetnike pogosto zelo privlačna profesionalna oprema, ki obljublja boljšo izkušnjo pri uporabi, čeprav glede na svoje potrebe takšne opreme ne potrebujejo. Treba je torej dobro premisliti, kateri kosi bodo res upravičili nakup in se bodo pri dejanski uporabi najbolje izkazali.

Seveda je to povsem odvisno od kolesarja. Nekateri začetniki potrebujejo res osnovno opremo, ki je prilagojena učenju osnovnih spretnosti na kolesu. Za mlajše otroke je to seveda poganjalec, ki je odlična izbira za učenje vožnje s kolesom. Poganjalec je zelo učinkovit pri svojem delu, predvsem pa s svojimi lastnostmi nadomešča nekatere pomanjkljivosti otroških koles. Gre za cenejšo, enostavnejšo in učinkovito opcijo, zato se splača malim otrokom najprej ponuditi dober poganjalec.

Med kolesarji začetniki pa niso le otroci, pravzaprav nam pridejo še prej na misel rekreativci, ki na kolesu sicer znajo vzdrževati ravnotežje, nimajo pa veliko izkušenj z vožnjo v različnih okoljih. Prav ti kolesarji pogosto pretiravajo z nakupom napredne opreme. Najti je treba mejo, ki ločuje smiselne nakupe od nesmiselnih. Splača se recimo investirati v kakovostna oblačila, ni pa nujno, da so to profesionalni kolesarski dresi. Za občasno rekreativno vožnjo pridejo v poštev že običajna športna oblačila, ki jih verjetno imamo v domači omari, čeprav imajo kolesarski dresi res nekatere specifične prednosti. Po profesionalni opremi posegajo tisti rekreativci, ki imajo resne ambicije, a tudi tisti, ki se želijo na ta način le bahati. Kolesarski dresi torej imajo svoje mesto v zbirki opreme nadobudnih kolesarjev, a niso prva nuja, ki pride na misel. Enako velja za vrhunska kolesa in spremljevalno opremo, predvsem kolesarske računalnike in športne ure ter druge tehnološke domislice. Pri rekreativni vožnji teh ne bomo potrebovali, pravzaprav so lahko za začetnike celo moteče. Bolje se obnese osnovni komplet opreme, ki zagotavlja varnost in dobro izkušnjo pri kolesarjenju.