Zobni vsadki

Elegantne rešitve z zobnimi implantati

Zobni vsadki oziroma implantati so zelo uporabni na področju dentalne protetike. Uporabljamo jih za rekonstrukcijo oziroma nadomeščanje manjkajočih zob, pri čemer se odlično obnesejo. Običajno imamo na voljo več možnih rešitev, med katerimi se odločamo na podlagi specifik primera, a implantati pogosto ponujajo zelo elegantno in učinkovito opcijo. Imajo kar nekaj prednosti, ki se izkažejo pri konkretni uporabi, predvsem pri kakšnih zahtevnejših posegih.

Nadomeščanje posameznih zob

Najbolj značilno se zobni vsadki uporabljajo za nadomeščanje posameznih zob. Pri tem ponujajo zelo učinkovito rešitev, ki v primerjavi z alternativami ponuja boljši in trajnejši rezultat. Implantat namestimo na mesto manjkajočega zoba, kjer ponudi nekakšno umetno korenino za protetični nadomestek, ki ga namestimo na implantat. Takšna rešitev je zelo zanesljiva in trajna, kar je izjemno pomembno, saj želimo na ta način povrniti funkcionalnost zobovja, torej bo zob izpostavljen tudi rednim obremenitvam. 

Alternativa zobnim implantatom so mostički, pri katerih protetične nadomestke podpiramo s sosednjimi zobmi. To obremenjuje zdrave zobe in pomeni dodatno obrabo, pogosto jih je treba že v izhodišču tudi obrusiti. Poleg tega takšne rešitve niso tako trajne, zanesljive so le nekaj let.

Nadomeščanje celotnega zobovja

Zobni vsadki so zelo koristni tudi v primeru, da želimo nadomestiti celotno zobovje. V tem primeru je najbolj priporočljiva rešitev all on 4, to je namestitev celotne proteze na štiri implantate. Zobni vsadki imajo torej zelo pomembno nalogo, saj podpirajo celotno protezo, zagotoviti morajo popolno zanesljivost in vzdržljivost. All on 4 je lahko zelo elegantna rešitev za brezzobost, saj so povezani posegi prav zahvaljujoč implantatom opravljeni hitro in brez posebej zahtevnih opravil. Namestijo se štirje vsadki, nato pa se izdela še proteza, ki jo nanje namestimo Tako ima all on 4 v končni fazi zelo dober učinek in trajen rezultat, kakšnih primerljivih alternativ pa na tem področju pravzaprav skoraj nimamo.