Filter trdih delcev

Filter trdih delcev zmanjša tveganje za pojav številnih bolezni

Številne dosedanje raziskave so pokazale, da lahko prekomerna izpostavljenost izpuhu dizelskih motorjev povzroča celo povečano tveganje za pojav pljučnih bolezni, poškodb kardiovaskularnega sistema in živčnega sistema. Zaradi tega je bil za vsa dizelska vozila razvit filter trdih delcev, ki še posebej v urbanih območjih poskrbi za zadrževanje teh majhnih, a izjemno nevarnih delcev. Gre za izjemno pomemben element izpušnega sistema, brez katerega je vožnja v urbanih območjih celo prepovedana. 

Najbolj pomemben del filtra trdih delcev je satovje, ki predstavlja filtrirni element, saj se na njem ujamejo vsi večji trdi delci, s procesom samodejne regeneracije pa zgorijo. Kadar je postopek regeneracije neuspešen, obstaja resna nevarnost, da se filter trdih delcev popolnoma zamaši. V tem primeru je potrebno njegovo temeljito čiščenje ali pa celo zamenjava, kar pripelje tudi do velikih finančnih stroškov. Zato vam priporočamo redno pregledovanje filtra trdih delcev, s čimer poskrbite za njegovo dolgo življenjsko dobo.

Zakaj se DPF filter zamaši?

Glavna naloga DPF filtra je zbiranje trdih delcev, ki nastajajo ob zgorevanju vseh dizelskih motorjev. S tem preprečuje njihovo uhajanje v okolje, hkrati pa to pomeni, da se tovrstni delci kopičijo v samem filtru. Ta ima sicer sposobnost samodejne regeneracije, ki pa jo DPF filter izvede le, če so zanjo izpolnjeni vsi pogoji. Ta mora potekati pri primerno visokih temperaturah motorja in dovolj dolgo, da zgorijo vse saje na DPF filtru. 

Neuspela regeneracija je najpogostejši razlog za zamašitev DPF filtra. Elektronika motorja v tem primeru zazna povečanje tlaka in prižge opozorilno lučko na armaturni plošči. Poleg neuspele regeneracije, se DPF filter najpogosteje zamaši tudi zaradi nepravilnega delovanja motorja, okvare EGR ventila, neustreznega motornega olja, pogoste vožnje po mestu, nepravilnega delovanja elektronike ali nepravilno delujočega senzorja diferenčnega tlaka. Pri zamašitvi DPF filtra je obvezna njegova menjava ali pa strokovno čiščenje, s katerim se izognete večjim finančnim stroškom.