higrosenzibilno prezračevanje

Higrosenzibilno prezračevanje – preprosto, tehnično dovršeno in relativno poceni

Ob besedi prezračevanje verjetno najprej pomislite na to, da v svojem domu oziroma stanovanju na stežaj odprete okna. Na takšen način v prostore dovedete sveži zrak ter se znebite umazanega. Vsekakor je vaše razmišljanje usmerjeno v pravo smer. Prezračevanje pa je v resnici še veliko več kot pa samo to.

Poseben sistem prezračevanja je higrosenzibilno prezračevanje. Gre za sistem skupnega, kontroliranega prisilnega prezračevanja v večstanovanjskih stavbah. Zanj je značilno, da je enostavna, tehnično dovršena pa tudi relativno poceni oblika prezračevanja.

Higrosenzibilno prezračevanje je torej tehnološko zelo dovršen sistem, ki je bil posebej razvit za sanacije starejših stavb. Še posebej se ga uporablja v Zahodni Evropi. Prednost tega sistema je tudi v njegovi zelo enostavni vgradnji pa tudi v vzdrževanju. Električni uporabniki za delovanje so samo ventilatorji, higrosenzibilne rozete pa delujejo popolnoma samoumevno.

Higrosenzibilno prezračevanje vam torej v veliki meri omogoča kakovost bivanja v prezračevanih stavbah, kjer ne more prihajati do slabega zraka, ker je sistem kontroliran oziroma nadziran.

Rekuperacija – proces vračanja toplote v stavbo

Verjetno vam je izraz rekuperacija sicer poznan, ne veste pa prave definicije. Gre za proces, pri katerem se toplota vrača v stavbo. Rekuperacija poteka v rekuperatorju klimatske naprave, v kateri se energija porabljenega prostorskega zraka prenese na svež zunanji zrak, ne da bi se pri tem obe vrsti zraka sploh pomešala med seboj.

Rekuperacija vam torej omogoča, da v vaš prostor pride popolnoma svež zrak, na katerega pa se je prenesla energija odpadnega zraka. Iz stavbe oziroma prostorov se izloči podihan zrak, ki se mu je odvzela toplotna energija.

Rekuperacija tako na odličen način poskrbi, da se nižajo potrebe po dogrevanju oziroma hlajenju. S tem pa se vam lahko posledično močno znižajo tudi stroški. Več o tem sistemu si lahko preberete na spletni strani ponudnika, ki vam sistem lahko vgradi v vaš dom.