Toplotne črpalke 4

Izbira idealne toplotne črpalke

Pri iskanju idealnega ogrevalnega sistema imamo v mislih različne lastnosti, ki so ključnega pomena pri ogrevanju stanovanja. Seveda želimo poskrbeti za to, da bo ogrevanje kar se da zmogljivo, torej da nas v mrzlih zimskih nočeh ne bo zeblo. Prav tako mora biti sistem zanesljiv in vzdržljiv, da nas ne bo pustil na cedilu niti po dolgih letih redne uporabe. Naposled pa je vedno dobrodošlo, da z ogrevanjem nimamo veliko dela in predvsem da nimamo visokih stroškov. Gre torej za celo kombinacijo dejavnikov, ki so zelo pomembni, a jih ne moremo imeti vedno pod kontrolo. Najboljši kompromis ponujajo toplotne črpalke, a izbrati moramo pravo glede na svoje potrebe.

Toplotna črpalka zemlja voda

Vse omenjene zahteve oziroma potrebe najbolje pokriva toplotna črpalka zemlja voda, ki se običajno predstavlja kot posrečen kompromis med zmogljivejšimi, kompleksnejšimi in dražjimi izvedbami ter cenejšimi in enostavnejšimi opcijami. 

Toplotna črpalka zemlja voda ima predvsem to prednost, da je zelo zanesljiva in zmogljiva. Energijo za ogrevanje pridobiva iz zemlje, kjer se zbira ob udaru sončnih žarkov. To pomeni, da moramo imeti na voljo ustrezno površino, kamor lahko namestimo podzemne kolektorje. Seveda se ne moremo izogniti dodatnemu delu in stroškom, ki naredijo to izvedbo v izhodišču nekoliko dražjo. A na dolgi rok je prav toplotna črpalka zemlja voda najbolj prepričljiva z velikimi prihranki in odlično izkušnjo pri uporabi.

Druge toplotne črpalke odgovarjajo na druge potrebe oziroma prioritete. Izvedba zemlja voda je zelo dobro zaokrožena, lahko pa pogosto izberemo tudi enostavnejšo in cenejšo izvedbo zrak voda. Ta je manj zmogljiva, a vseeno zadostuje za zanesljivo ogrevanje dobro izoliranih stanovanj in podobnih manjših objektov. Če potrebujemo dodatno zmogljivost, je priporočljiva izbira toplotne črpalke voda voda, čeprav za to rešitev potrebujemo dostop do podtalne vode, poleg tega bo veliko več dela, opravkov in stroškov že ob vgradnji.