Kaj je najboljši les za parket?

Kaj je najboljši les za parket?

Hrast se že dolgo časa uporablja v parketarstvu, ker ima ravno prave lastnosti, ki odlikujejo odličen parket in kaj točno so te lastnosti?

Glavna lastnost, katero želimo da imajo parketi ne glede na to, kateri les izberemo je obstojnost. Že stoletja nazaj so ljudje tla svojih domov obdajali z lesom in to z dobrim razlogom, preprosto je obstojen, seveda pa je odvisno od obdelave, predelave in nege, po tem ko je ta nameščen v svojem končnem mestu, kako dolgo bo dejansko zdržal. Skoraj da vsak parket, hrast ali kaj drugega, je lahko tako obdelan, da četudi kupimo nekaj popolnoma komercialnega, bo to nekaj, kar bo zdržalo najmanj desetletja, celo generacije, če si drznemo predvidevati, da bodo vsi lastniki skrbeli zanj primerno in kvalitetno.

Seveda pa parketi niso le obstojni, so tudi idealni, če se ogrevamo na talno ogrevanje. Če pogledamo generičen parket, hrast recimo, lahko vidimo, da obstajajo metode njegove inštalacije s katerim je ta vrsta talnih oblog popolnoma kompatibilna s sistemi, ki ogrevajo prostor preko talnega ogrevanja. Razlog, zakaj vsak les in vsaka talna obloga niso primerni je ta, da se lahko les ukrivi ko se suši, kar lahko doseže talno ogrevanje, vendar je parket hrast, ki je oblikovan kot gotovi dvojni parket na to pripravljen, s tem da so posamezne plasti zlepljene skupaj in samo čakajo, da jih mi prilepimo na njihovo končno mesto v hiši.

Parketi, ki želijo obstati stoletja ali pa recimo najmanj eno, pa morajo biti pravilno vzdrževani, na kar moramo biti sami pozorni, saj je to edini način, da dosežemo dolgotrajnost. To, da na vsake toliko časa parket naoljimo je najboljša stvar, ki jo lahko naredimo za svoj pod. Ne le da s tem nekoliko regeneriramo les, to je tudi idealen način, da les znova nekoliko poživimo.