Domače bučno olje cena

Kakšna je za domače bučno olje cena?

Kakovostno olje je lahko precej drago, sploh v primerjavi z drugimi živili, ki jih pogosto dobimo zelo poceni in v velikih količinah. A glede na to, da se olje običajno uporablja v manjših količinah, primerjave samih številk niso vedno najbolj relevantne. Tako je lahko tudi za domače bučno olje cena precej ugodna, saj je poraba dokaj majhna.

Še posebej veljaven je tak premislek pri gurmanskem olju, ki ga uporabljamo kot dodatek okusnim jedem, ne pa pretežno pri kuhanju in peki. Tako je za domače bučno olje cena upravičena in se izkaže za dokaj ugodno, tudi če je višja kot cena večine drugih olj. Seveda je treba upoštevati tudi druge razlike.

Kakšna je za domače bučno olje cena v primerjavi z alternativami?

Na voljo imamo različne vrste olja, gotovo se ni treba odločiti prav za bučno. Če pa se osredotočimo na samo ceno olja, je bučno olje dokaj draga izbira. Najboljšo ponudbo najdemo pri oljarnah, ki se ukvarjajo s pridelavo in prodajo domačega olja, v tem primeru bo za domače bučno olje cena okoli 10 evrov na liter. To velja za kakovostne izdelke, kot jih recimo ponuja oljarna Petovar. Pričakujemo lahko visoko kakovost in poseben okus, kar razliko v ceni upravičuje.

Druga olja so cenejša zaradi drugačnih proizvodnih procesov in cenejših surovin, ki se uporabljajo pri pridelavi. Ne moremo pričakovati, da se bo kakovostno domače olje s svojo ceno kosalo z industrijsko pridelanimi olji, ki jih dobimo že za kak evro ali dva na liter. Je pa seveda tudi končna izkušnja povsem drugačna.

Komu se priporoča domače bučno olje?

Gotovo za domače bučno olje cena ne bo ovira za tiste, ki znajo takšno olje izkoristiti v kuhinji. Priporoča se predvsem za solate, pa tudi za pripravo prelivov, omak, marinad, tudi sladic in podobno.