Kartuše

Kartuše za domači tiskalnik

Pri domačem tiskalniku pridejo v poštev nekatere druge prioritete kot pri poslovnih in pisarniških napravah. Odlike tiskalnikov so namreč nekoliko drugačne – ni toliko pomembna hitrost tiskanja ali ekonomičnost pri velikih količinah, prav tako običajno ne skrbimo glede servisiranja in vzdrževanja ter izbiranja delov, ki zadostujejo določenim pogojem v povezavi s tem. Tudi pri izbiri potrošnega materiala imamo nekoliko bolj proste roke. Govorimo seveda o barvah in papirju, oboje predstavlja možnost za prihranek oziroma ponuja nekaj opcij, ki se med seboj lahko razlikujejo.

Kako izbrati kartuše?

Večinoma gre pri domačih tiskalnikih za brizgalnike, ki uporabljajo barvne kartuše. Izbira teh je lahko povsem enostavna, lahko pa tudi precej zahtevna. Na voljo so namreč različni izdelki, ki niso vedno enaki po ceni ali lastnostih.

Najpomembneje je seveda, da izberemo izdelke, ki ustrezajo našemu tiskalniku. Tako recimo kupimo HP kartuše, če imamo tiskalnik znamke HP. A to še ni dovolj, saj tudi HP kartuše niso primerne kar za vsak tiskalnik te znamke. Treba je poznati še številko oziroma oznako modela, saj so izdelki prilagojeni za posamezne modele ali serije. Lahko pa seveda enostavno preverimo oznake na izdelkih, ki jih želimo menjati – stare HP kartuše na primer nadomestimo z enakimi novimi izdelki.

Za HP tiskalnik pa ni nujno, da izberemo tudi HP kartuše. Večinoma je sicer res priporočljivo izbrati izdelke, ki so garantirano združljivi s tiskalnikom, še posebej, če gre za zanesljivega proizvajalca. To so originalne kartuše, ki so najbolj varna izbira, imajo pa to pomanjkljivost, da so bistveno dražje od alternativ. Neoriginalne kartuše so znatno cenejše, a predstavljajo določeno tveganje na drugih področjih. Za domačo rabo je čisto možno, da ne bodo povzročale težav, pa tudi neznatna razlika v kakovosti tiska se ne bo poznala.

Neoriginalne kartuše so za mnoge domače uporabnike povsem smiselna opcija, sploh če gre za nezahtevno rabo.