Talno gretje

Najbolj učinkovit način ogrevanja

Pri izbiri sistema ogrevanja se pogosto obremenjujemo z učinkovitostjo. In res je prav ta lastnost en izmed ključnih dejavnikov, ki v končni fazi odločajo o tem, kako zadovoljni bomo s sistemom. Splača se torej posvetiti nekaj pozornosti najbolj učinkovitim sistemom, ki so na izbiro. Zavedati pa se je treba, da univerzalne rešitve na tem področju ni, temveč bo treba pluse in minuse presoditi na podlagi dejstev o konkretnem primeru.

Talno in stensko gretje

Med najbolj učinkovite načine ogrevanja se uvršča talno gretje. To pa zato, ker je v tem primeru zelo malo izgub, ogrevanje po celi površini pa zagotavlja odličen učinek tudi pri nižjih temperaturah. Če je talno gretje nameščeno neposredno pod pohodno površino, je takšno ogrevanje izjemno odzivno in zelo učinkovito, saj ogreva neposredno površino in prostor, ki ga želimo ogrevati. Enako velja za stensko gretje, ki sicer ne prinaša prijetne tople pohodne površine, ki je značilna za talno gretje.

Drugi dejavniki

Na učinkovitost ogrevanja vpliva vsak element sistema. Treba je poskrbeti torej tudi za servis peči, vzdrževanje grelnih teles in napeljave, za optimizacijo vira energije … Veliko je odvisno od dejanskega sistema. Servis peči na primer ne bo potreben, če gre za električno talno gretje. Prav tako v nekaterih primerih sistemi skorajda ne potrebujejo vzdrževanja, v drugih primerih pa servis peči in podobni posegi predstavljajo znaten strošek. V končni fazi vsi ti dejavniki odločajo o tem, za kako učinkovitega se bo izkazal določen sistem.

Čeprav imamo dobro urejen sistem talnega ogrevanja in učinkovit vir energije, bo treba upoštevati še nekatere druge dejavnike. Nenazadnje je veliko odvisno tudi od samega okolja. Morda za boljšo učinkovitost ni treba prilagajati ogrevalnega sistema, temveč druge lastnosti prostorov, predvsem toplotno izolacijo. Morda bo potrebna boljša razporeditev grelnih elementov ali pa časovni nazor nad delovanjem. Jasno je, da težko en sistem označimo za najboljšega, ne da bi presodili o vseh teh faktorjih.