Gume

Najpogostejši razlog za obisk servisa

V katerem primeru najpogosteje obiščemo avtoservis? Morda bi si mislili, da se največ voznikov k serviserjem zapelje zaradi nesreč in trkov, morda zaradi nujnih tehničnih pregledov ali drugih vzdrževalnih del. A največ dela imajo serviserji v času, ko je treba zamenjati gume. Menjava pnevmatik je za večino voznikov obvezna kar dvakrat na leto, v tem času pa so servisi zelo dobro obiskani, pogosto celo toliko, da je težko dobiti prost termin v primeru, da ne moremo čakati. Pametno je torej pravočasno poskrbeti za namestitev zimskih oziroma letnih pnevmatik, če ne lahko sledijo neprijetne posledice.

Kdaj je treba zamenjati gume?

Menjava pnevmatik je zakonsko predpisana, prav tako so predpisani tudi datumi. Zimske gume bo treba namestiti do 15. novembra, medtem ko uporaba letnih pnevmatik seveda ni izrecno predpisana, velja pa zimsko obdobje po zakonu do 15. marca, običajno je prav takrat čas za namestitev letnih pnevmatik.

Vsak dober avtoservis bo znal svetovati, kdaj se je pametno opremiti z novimi pnevmatikami. Veliko je namreč odvisno tudi od razmer in vremena, morda je smiselno že prej namestiti zimske pnevmatike, ali pa te obdržati še po koncu zakonsko predpisanega roka.

Spremljevalna ponudba

Ob menjavi pnevmatik avtoservis pogosto ponudi še dodatne storitve, na primer centriranje pnevmatik in storitve avtooptike. Morda je november oziroma marec tudi pravi mesec za nakup novih pnevmatik, če so stare že obrabljene in menjava ni več smiselna. Pa tudi druge storitve še pridejo v poštev, če smo že obiskali servis.

Zanesljivi serviserji bodo rade volje pred začetkom zimskega obdobja preverili delovanje avtomobila in zagotovili varno vožnjo v zahtevnih zimskih razmerah. Enako velja spomladi, ko zimske gume zamenjamo za letne, avto pa pripravimo na vožnjo po prihajajoči sončni pripeki. V vsakem primeru se dober avtoservis izkaže za zanesljivega partnerja, ki ponuja uporabne in koristne storitve.