Prava odeja za enojno posteljo

Prava odeja za enojno posteljo

Enojne postelje so lahko zelo udobne in prijetne, čeprav se mnogi raje odločijo za večjo posteljo, tudi če spijo sami. Veliko pa je odvisno od tega, kakšno opremo uporabimo na postelji, tako da ne igrajo najpomembnejše vloge le dimenzije ležišča. S pravo odejo je lahko spanje izredno udobno!

Pomembno je predvsem to, da najdemo odejo pravih dimenzij. Za enojne postelje se običajno uporabljajo prešite odeje 140×200, ki odgovarjajo standardnim dimenzijam ležišč 90×200 oziroma 100×200. Na takšni postelji se prešite odeje 140×200 najbolje obnesejo, saj ponujajo dovolj površine da se lahko brezskrbno zavijemo vanje, hkrati pa niso prevelike, da bi se vlekle po tleh ali celo padale s postelje. Seveda pa nismo omejeni le na to dimenzijo. Prešite odeje 140×200 veljajo za standard za enojne postelje, ni pa nujno, da se sprijaznimo le s to opcijo – nekateri so še veliko bolj zadovoljni z večjo odejo, ki jo je možno prav tako dobro izkoristiti pri spanju v enojni postelji.

Za popolno udobje je seveda pomembno še to, da uporabimo pravo posteljnino. V povezavi z odejo pride v poštev prevleka za prešito odejo, ki se mora z dimenzijami ujemati s samo odejo. To pomeni, da bo tudi prevleka za prešito odejo verjetno merila 140×200 oziroma toliko, kolikor meri sama odeja. Običajno posteljnino kupimo kar v kompletu in bodo mere vseh kosov ustrezale dimenzijam ležišča in izbrane odeje. Enojne postelje imajo standardizirane dimenzije in na trgu je veliko izbire med kompleti posteljnine. Tako se brez težav najde tudi prava prevleka za prešito odejo. Seveda pa se ne osredotočimo le na dimenzije, temveč je pomembna tudi kakovost prevleke. Če se le da izberemo naravne materiale, ki so prijazni do kože, hkrati dobro dihajo in učinkovito odvajajo znoj. Priljubljena izbira je svilena posteljnina, povsem dobro pa se lahko obnese tudi bombaž.