Popravilo kardanov

Rezervni deli za kmetijsko mehanizacijo

Brez razne kmetijske mehanizacije si dela na sodobni kmetiji seveda ne moremo niti predstavljati. Zato je nujno, da mehanizacijo vedno ohranjamo v vrhunski formi, pripravljeno na takojšnje delo. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da nas bodo pripomočki pustili na cedilu ravno takrat, ko jih bomo najbolj potrebovali, kar lahko močno pokvari delovni ritem. Dobro je torej poskrbeti za to, da so na voljo nekateri rezervni deli za kmetijsko mehanizacijo, seveda pa je pametno imeti na dosegu tudi zanesljiv servis za morebitne večje težave s traktorjem ali mehanizacijo.

Posebej je treba poskrbeti za najbolj pomembne in najbolj ranljive dele. Najbolj bo prišlo torej v poštev popravilo kardanov, saj so prav ti ključnega pomena za delovanje praktično vse kmetijske mehanizacije. Čeprav so kardani razmeroma enostavni, prenašajo velike obremenitve in vključujejo stalno gibljive dele, ki so izpostavljeni obrabi in drugim dejavnikom. Tudi, če še ni potrebno popravilo kardanov, je smiselno nadzorovati njihovo stanje in jih sproti vzdrževati. Brez kardana bo težko opravljati kmetijska opravila, zato je pametno imeti kakšen kardan tudi na zalogi. Prav zato pa je treba imeti za popravilo kardanov na voljo zanesljiv in hiter servis – nesreča nikoli ne počiva in čisto možno je, da bomo ostali brez kardana ravno v ključnih trenutkih sezonskega dela. Takrat se dober serviser še kako izkaže.

Enako velja za drugo pomembno kmetijsko mehanizacijo. Vsaka naprava mora biti kos svojemu delu, o tem pa se moramo prepričati še pred začetkom dela. In spet so ključnega pomena rezervni deli za kmetijsko mehanizacijo, ki nam omogočajo, da se kar sami rešimo kakšnih težav z mehanizacijo. Za večje priključke verjetno ne bomo mogli najti nadomestka, prišlo bo v poštev le popravilo, če pride do kakšnih večjih težav. Ne glede na to, ali se bomo popravila lotili sami ali bomo delo zaupali strokovnjakom, je pametno imeti dober načrt.