Rozeta za dimnik

Rozeta za dimnik ima zelo pomembno vlogo pri varnem delovanju dimnika

Rozeta za dimnik, ki ji nekateri pravijo tudi dilatacijska rozeta, je izredno pomembna, saj skrbi, da naš dimnik deluje varno in optimalno prezračuje izolacijski material. Poleg tega pa skrbi tudi za varno zagotavljanje plinotesnosti. To je bistvenega pomena, saj mora vsaj dimnik skrbeti, da se po hiši ali po stanovanju ne bi začeli raztezati strupeni plini, ki lahko ogrozijo človeška življenja.

Rozeta za dimnik se namesti med zgornjim robom zadnje tuljave. Tu moramo paziti, da je vstavljena vsaj 3 centimetre v notranjost cevi in da je pod pokrovom zgornje plošče dimniškega sistema. Tako bo naša rozeta skrbela tudi kot kompenzator dilatacije šamotnih cevi, do katerih lahko pride zaradi visokih temperaturnih razlik.

Rozeta za dimnik mora biti narejena iz prvovrstnih materialov, ki so odporni na zelo visoke temperature, ki se ustvarjajo pri gorenju peči. Torej mora biti rozeta narejena iz nerjavečih materialov, ki so velikokrat še dodatno zaščiteni, tako da jih izdelovalci pocinkajo. Tako postanejo odporne tudi na korozijo, saje ter na kondenzat.

Dimniške cevi so lahko enoslojne ali troslojne

Dimniške cevi so ključne pri izboru novega dimnika. Pri tem se moramo seveda odločiti ali bomo namestili enoslojen dimniške cevi ali troslojne. Razlika med njimi je ta, da so troslojne veliko bolj izolirane.

Dimniške cevi pomagajo pri odvajanju dimnih plinov iz peči v zrak in tako preprečijo, da bi se dim nabiral znotraj stanovanja ali hiše. Nameščene so navpično navzgor in tako poskrbijo, da se bim enakomerno dviguje in se nikjer ne nabira. Nameščeni morajo biti na primerno višino, saj se tako ustvarja primerna vleka in odvajanje vročih plinov.

Dimniške cevi, ki so enoslojne, so narejene iz keramike ali iz nerjaveče pločevine in so idealni za obnovo starih dimnikov, ki so po večini zgrajeni iz opeke in se nahajajo na vseh slovenskih domovih.