Stoli za jedilnico

Stol v kombinaciji z mizo

Le redko se stoli uporabljajo povsem samostojno, brez dodatnega pohištva, ki dopolnjuje njihovo osnovno funkcionalnost. Seveda so izjeme, na primer naslanjači, razni zložljivi stoli in podobni izdelki, pri katerih je glavni namen posedanje brez kakšnega posebnega dela. Zelo pogosto pa se zgodi, da si funkcionalnosti stola preprosto ne moremo predstavljati brez mize, ki sodi k njemu.

V stanovanjskih prostorih

Že doma naletimo na takšne stole. Stoli za jedilnico so še posebej izrazit primer. Čeprav si lahko postrežemo kar s krožnikom v naročju, se za obedovanje večinoma uporablja poleg stolov tudi jedilna miza. Tako morajo biti stoli za jedilnico prilagojeni tudi mizi, kar pomeni, da moramo na kombinacijo misliti že pri izbiri oziroma nakupu opreme. Na srečo jedilne stole in mizo lahko kupimo kar v kompletu, ki je seveda že primerno usklajen. Če oboje kupujemo posebej, je smiselno oboje izbirati hkrati. Čeprav imajo tako mize kot stoli za jedilnico neke standardne dimenzije, lahko pride do neujemanja, zato je treba omejitve obeh elementov upoštevati že pri izbiri.

V poslovnih prostorih

Tudi v poslovnem okolju naletimo na mnoge stole, ki jih uporabljamo le ob mizi. To so seveda že pisarniški stoli, a tudi konferenčni stoli, ki se uporabljajo ob veliki mizi v sejni sobi. Res pa je, da je delovno pohištvo močno prilagojeno dejavnosti, ki se v delovnem okolju opravlja. Pisarniški stoli za mnoge vrste dela sploh niso primerni, so pa konferenčni stoli običajno v vsakem primeru dobra izbira za uporabo pri sestankih in podobnih dogodkih. Konferenčni stoli so enostavno sestavljeni, elegantni in dovolj udobni, da se lahko brez motečih dejavnikov posvetimo delu. Spet pa morajo odgovarjati tudi mizi – ker v takšnem okolju pogosto delamo v skupini, morajo stoli omogočati dovolj prilagodljivosti, dobro je, da lahko z njimi pridemo prav do mize. Pri poslovnem pohištvu pridejo takšni in drugačni detajli še toliko bolj do izraza.