Servis toplotnih črpalk

Stroški toplovodnega ogrevanja

Toplovodno ogrevanje je še vedno zelo priljubljeno, seveda predvsem v stavbah, ki imajo takšen sistem že vgrajen in se jim ne splača opravljati kakšnih večjih sprememb. Tudi v novogradnje se takšni sistemi redno vgrajujejo, saj prinašajo številne prednosti, še posebej če jih kombiniramo z učinkovitim in varčnim virom energije. A po drugi strani je lahko za vodovodne inštalacije cena relativno visoka, prav tako tudi varčne naprave zahtevajo nekaj skrbi in stroškov, omenimo na primer servis toplotnih črpalk. Kakšne stroške gre torej pričakovati od toplovodnega ogrevanja?

Najprej se gre osredotočiti na same vodovodne inštalacije. Cena je odvisna od sistema in od začetnega stanja – če je napeljava že pravilno vgrajena, ne bo težko dodati grelnih elementov in jih povezati z virom energije. Če pa temu ni tako, bodo verjetno potrebni večji gradbeni posegi. Ravno v tem smislu je lahko za vodovodne inštalacije cena precej visoka, ob stroških pa nastanejo tudi nekatere druge komplikacije. Cenovni razpon takšnih posegov praktično ni omejen, saj gre lahko za zelo različna opravila, v vsakem primeru pa lahko pričakujemo tudi veliko dela.

Tudi če je napeljava povsem prilagojena sistemu toplovodnega ogrevanja, se stroškom ne bo mogoče povsem izogniti. Na dolgi rok nekateri ogrevalni sistemi sicer veljajo za nadvse varčne, predvsem to velja za toplotne črpalke. A ne pozabimo na servis toplotnih črpalk in splošno vzdrževanje sistema, tudi grelnih teles. Vsak vir energije je treba vzdrževati in po potrebi servisirati. Poleg tega, da bo nekaj stroškov prinesel servis toplotnih črpalk, pa seveda te naprave pri delovanju porabljajo tudi nekaj električne energije, kar je treba upoštevati pri izračunu stroškov na dolgi rok. Odvisno od okolja in od zmogljivosti črpalke pa pomislimo še na alternativne sisteme ogrevanja, ki služijo kot rezerva ali kot dopolnitev zmogljivosti ogrevanja v mrzlih dneh – tudi ti seveda pomenijo dodaten strošek.