tekaški čevlji

Tekaški čevlji so potrošni material

Tekaški čevlji so potrošni material, ki ga priporočljivo menjati ob iztrošenosti ali ob drugih primernih priložnostih. Vendar so tekaški čevlji pogosto stvar, katero si tekači vzamejo k srcu skoraj enako kot svoje najdražje osebe. Obrabljene copate za tek lahko vidimo na praktično vsaki tekaški stezi. To so tekaški čevlji, ki jih lastniki lepijo z lepilnimi trakovi, vezicami ali na druge načine omogočijo, da stojijo skupa oziroma ohranjajo prvotno obliko ter na druge podobne načine ohranjano funkcionalne.

Obraba pomeni zmanjšane ali izgubljene funkcije

Zamenjava opreme je priporočljiva takrat, ko so ima še vedno razmeroma veliko funkcij v dobri kondiciji. To so tekaški čevlji, s katerimi smo pretekli nekaj sto kilometrov. Strokovnjaki priporočajo zamenjavo po približno petsto kilometrov. Številka je seveda okvirna, nekaterim se bodo tekaški čevlji prej iztrošili, drugim pa bodo lahko tekaški čevlji služili še nadaljnjih sto kilometrov. Ne glede na večjo ali manjšo odstopanje, je priporočljivo upoštevati oceno zaradi lažje orientacije okvirne ocene obrabljenost.
Ko imajo tekaški čevlji še nekaj življenja pred seboj jih zamenjamo z ustreznimi drugimi čevlji. Kdaj natančno je zlo odvisno tudi od zahtev. Če gre za tekaške čevlje primerne asfaltnim podlagam, lahko izberemo nasprotno primernost. Lahko gre tudi za druge kombinacije, kot so poletje in zima ali kakšne druge nasprotujoče si lastnosti. V takem primeru bodo del naše garderobe tekaški čevlji za zelo različne namene uporabe. Najbolj primeren par obutve bomo izbrali glede na situacijo. Ker imajo stari tekaški čevlji še vedo dobre lastnosti jih bomo še nekaj časa lahko uporabljali oziroma kombinirali z uporabo novih v primeru drugačnih zahtev. Proces zamenjave lahko ponovimo ob popolnem iztrošenju starih tekaških čevljev. V tem primeru bodo stari postali novejši, novi pa bodo prevzeli vlogo novejših. Poleg iztrošenosti so lahko čas za zamenjavo tudi akcijske ponudbe, najbolj za vse, ki so jim tekaški čevlji potrošno blago oziroma jih veliko uporabljajo.