Tisk na vse mogoče formate

Tisk na vse mogoče formate

Tisk na papir formata A4 ni nikakršen izziv, še posebej če imamo opravka z običajnimi pisarniškimi dokumenti. Če pa se soočimo z nalogo natisniti nekaj na bistveno manjši ali bistveno večji format, bomo verjetno potrebovali pomoč profesionalnih tiskarjev. Še posebej zahteven bo projekt, če želimo tiskati na kakšne neobičajne materiale, kar je dokaj pogosto pri takšnih naročilih.

Tisk na manjše formate

Pripravimo lahko zelo majhne motive, te pa je možno natisniti na zelo raznolike materiale. To omogoča tampotisk, ki je kot nalašč za takšne namene. Tampotisk omogoča natančen natis drobnih motivov z izrazitimi detajli, posebej primeren pa je za tisk na neobičajne materiale. Dobro se obnese tudi pri tisku na neravne površine, na primer na kozarce in steklenice. Kljub temu, da gre za vsestransko rešitev, ki se pri tisku na različne materiale odlično obnese, je tampotisk še vedno precej zahteven in ne ponuja v vsakem primeru povsem brezhibnega rezultata. Predvsem pri nekoliko večjih ploskvah ta tehnika ni ravno prepričljiva, prav tako se lahko pojavijo madeži, ki jih ne moremo povsem odpraviti.

Tisk na večje formate

Pri tisku na večje formate imamo na voljo več tehnik, odvisno za kakšne izdelke in materiale gre. Takšen projekt je recimo tisk na reklamne table, ki so izdelane iz različnih materialov. Praviloma je najbolje uporabiti digitalni tisk, ki je zelo priporočljiv za manjše naklade – reklamne table običajno pripravljamo prav v manjšem številu. Mnoge tiskovine sicer lahko natisnemo s ploterji, ki omogočajo tiskanje na dokaj velik format, prav tako lahko odličen učinek dosežemo tudi s kombiniranjem materiala. Lahko pa se soočimo tudi s kakšnimi zahtevnejšimi izzivi, že reklamne table včasih zahtevajo bistveno več pozornosti, saj moramo upoštevati še druge dejavnike – recimo potrebo po vodoodpornem tisku ali kakšne še zahtevnejše razmere. Ne gre namreč le za velikost, temveč za celo vrsto dejavnikov.