Inštrukcije matematike

Učinkovite inštrukcije za odličen šolski uspeh

Pri nekaterih predmetih je možno tudi brez truda dosegati dobre ocene, pri drugih pa se bo treba bistveno bolj potruditi, pa morda še vedno ne bo pričakovanih rezultatov. Vsakemu učencu nekateri predmeti ležijo, nekateri pač ne – le redki šolarji bodo imeli težave pri vseh predmetih ali pa bodo pri vseh zelo uspešni. S temi težavami se je treba hitro soočiti in izbrati tudi pravi pristop – prava rešitev bodo morda inštrukcije, ki se izkažejo za zelo učinkovito obliko učne pomoči.

Največji uspeh lahko pričakujemo pri tistih predmetih, ki povzročajo največ težav. Tako izstopajo inštrukcije matematike, po katerih je največ povpraševanja, prav tako so pogoste inštrukcije fizike. Za šolarje, ki imajo težave pri teh predmetih, so inštrukcije lahko izvrstna rešitev, saj ponujajo dober rezultat. To pa zato, ker je možno učno snov pri teh predmetih predstaviti na različne načine, kar pomeni, da lahko najdemo boljši pristop za učenje kot ga ponujajo v šoli. Inštrukcije matematike in fizike temeljijo predvsem na integraciji teorije in prakse – osnovne pojme je treba dobro razumeti, šele nato bo reševanje vaj dovolj intuitivno. Ker je možno kompleksne matematične in fizikalne koncepte predstaviti na različne načine, lahko prilagodljiv inštruktor doseže zelo dober učinek. Nato pa bo seveda potrebno tudi trdo delo pri vajah in nalogah, predvsem inštrukcije fizike se običajno močno osredotočajo tudi na prakso.

Kakovostne inštrukcije matematike in fizike imajo odličen učinek. Ta se ne bo kazal le v boljših šolskih ocenah, temveč predvsem v boljšem razumevanju učne snovi, s tem pa bo tudi osvajanje novih znanj lažje in uspešnejše. Seveda pa se inštrukcije fizike in matematike, kot tudi vseh drugih predmetov, pogosto osredotočajo le na kak konkreten problem in predstavljajo pripravo na posamezno preverjanje – to so recimo priprave na maturo, pri teh pa pričakujemo predvsem dober rezultat pri preverjanju, na katerega se pripravljamo.