Varilni aparat

Varilni aparat omogoča spajanje različnih materialov

Varilni aparat je odličen pripomoček za vsakogar, ki se v svoji dejavnosti posveča tudi varjenju. Seveda imamo na trgu na voljo različne varilne aparate. Takšne, ki jih bomo srečali le v profesionalnih delavnicah in takšne, ki so odlični za občasno domačo uporabo. Večina ljudi pozna elektroobločno varjenje, ki vari brez pritiska. Pri tem postopku se željena materiala na stičnem mestu stalita in spojita brez dodatnih snovi. 

Varilni aparat, ki je boljši, pa nam bo omogočil tudi varjenje s pritiskom. Pri temu postopku se uporablja plin in varilna žica. Za takšno varjenje je potrebnega več znanja in prakse in ga običajno izvajajo le pravi mojstri varjenja. Tako imamo na primer MMA varjenje, ki poteka ročno. Pri postopku se uporablja oplaščeno elektrodo. 

Varilni aparat bo pri takšni metodi varjenja uporabljal električni tok, ki je lahko enosmeren ali izmeničen in bo tako ustvaril oblok med elektrodo in varjencem. Ta pa bo nato talil osnovni material ter elektrodo, ki se bo uporabljala pri varjenju. 

TIG varilni aparat potrebuje netaljivo volframovo elektrodo

TIG varilni aparat se uporablja za izredno natančne in zahtevne vare. Običajno ga bomo srečali le v rokah pravih varilnih mojstrov, ki izredno dobro obvladajo svoj posel. Pri postopku varjenja se namreč uporablja netaljiva volframova elektroda, ki se med delom ne izrablja. Postopek takšnega varjenja mora potekati v posebni zaščitni atmosferi intertnega plina. 

TIG varilni aparat mora uporabnik tako uporabljati izredno pazljivo in skrbno. Ta postopek varjenja se najpogosteje uporablja za varjenje tankega jekla ter aluminijevih ali bakrovih zlitin. 

TIG varilni aparat uporabniku omogoča veliko boljše varjenje kot katerikoli drugi varilni aparat. Uporabniki za izredno pohvalijo tudi zaradi tega, ker so zvari izdelani z varilnim aparatom TIG veliko močnejši in kakovostnejši kot zvari izdelani z ostalimi varilnimi aparati. Seveda je takšno varjenje malce bolj zapleteno, a se ga lahko nauči vsakdo.