Vozniško dovoljenje za vožnjo z motorjem

Vozniško dovoljenje za vožnjo z motorjem

Vožnja z motorjem se v nekaterih karakteristikah bistveno razlikuje od vožnje z avtomobilom. Pri motorju je voznikovo telo precej bolj fizično obremenjeno. Nenehno ovinkarjenje zahteva zbranost in natančno prilagajanje težišča motorista, kar ima za posledico večjo fizično aktivnost. Zato je vožnja z motorjem, sploh, če je dinamična, precej bolj utrudljiva za voznika.

Pri nas je izpit za motor kategoriziran s črko A. Podkategorije izpita za motor se ločijo glede na delovno prostornino in jakost motorja, pri nekaterih pa je omejena tudi najvišja hitrost, ki jo motorno kolo sme dosegati. Najnižje uvrščena je kategorija AM. Ta označuje dovoljenje za vožnjo motorjev, katerih delovna prostornina ne presega 50 kubičnih cm, najvišja hitrost pa mora biti omejena na 45 km/h. Ta izpit za motor se lahko opravlja že s 15 leti starosti in pomeni vstopno točko v cestni promet za mnoge mladostnike, ki jih motorji navdušujejo.

Izpit za motor višjih moči je razdeljen na A1, A2 in A. A1 označuje vožnjo z motorjem do 125 kubičnih cm, pri A2 je omejena le jakost motorja, A pa pomeni dovoljenje za vožnjo vseh motorjev, ki so homologirani za cestno uporabo. Zato ga lahko opravimo šele pri 24 letih starosti. 

Ker je vožnja z motorjem precej fizično opravilo, moramo biti na njo pripravljeni. Zato centri varne vožnje večkrat pozivajo vse motoriste, naj med sezono vozijo redno, da tako ostanejo v formi. Zelo priporočljiv pa je tudi trening varne vožnje za motoriste, kjer se ti naučijo varne vožnje z njim ali pa le obnovijo znanje na začetku motoristične sezone. Trening varne vožnje na začetku sezone vsako leto obišče vse več motoristov, ki jim je mar za varnost v prometu. Za le malo ceno omogoča trening varne vožnje varen preizkus zmogljivosti in meja motorja na zaščitenem poligonu.