Zamenjava dotrajanega DPF filtra

Zamenjava dotrajanega DPF filtra

Izpušni sistem skrbi za učinkovito odvajanje izpušnih plinov avtomobila. Poleg tega je ključen za zmanjšanje zunanjega hrupa motorja, hkrati pa vsebuje sisteme, ki izpušne pline prečistijo in tako pripomorejo h varovanju okolja. Ker izpušni sistemi direktno ne pripomorejo h delovanju pogonskega agregata, se jih sploh pri starejših avtomobilih neupravičeno zapostavlja. Šele na letnem tehničnem pregledu se pokažejo pomanjkljivosti neustrezno vzdrževanega izpušnega sistema. Presežne vrednosti škodljivih NOXov in trdih delcev so znak neustreznega izpušnega sistema in tak avtomobil tehničnega pregleda ne more opraviti.

Zato je potrebno izpušnemu sistemu nameniti določeno mero skrbi, da bo lahko deloval bolje. Za čiščenje škodljivih dušikovih oksidov skrbi katalizator, ki mora biti brezhiben. Trde delce saj, ki jih povzroča nepopolno gorenje, pa prečisti DPF filter. Obe komponenti, ki sestavljata vse sodobne izpušne sisteme, se morata za ustrezno delovanje segreti na dovolj visoko delovno temperaturo. To lahko dosežemo le tako, da motor pod večjo obremenitvijo vozimo vsaj deset minut. Zveni malo, toda pogosta mestna vožnja na kratke razdalje je že premalo. DPF filter je sploh občutljiv na tak režim vožnje in se lahko hitro začne mašiti. Z mašenjem DPF filter izgublja svojo funkcijo, zmanjša pa se tudi skupni pretok plinov skozenj. To ima za posledico poslabšanje jakosti motorja, česar si noben voznik ne želi, v kritičnih situacijah pa zna biti celo nevarno.

Izpušni sistemi morajo zato biti deležni občasnih pregledov, kjer se take pomanjkljivosti odkrijejo in čim prej odpravijo. Zamenjava DPF filtra je hitra in relativno poceni rešitev, pri manj načetih primerkih je DPF filter možno celo obnoviti. Vsekakor pa morajo pred registracijo izpušni sistemi, vključno s katalizatorjem in DPF filtrom, delovati brezhibno. Delovanje avtomobila je le en vidik ustrezne skrbi za izpušni sistem. Še bolj pomembna je skrb za okolje, ki ga neustrezni avtomobili s starimi izpušnimi sistemi zelo onesnažujejo.