Vrhunska oprema za ogrevanje in hlajenje

Vrhunska oprema za ogrevanje in hlajenje

Uravnavanje temperature v stanovanjskih in drugih prostorih je pomembna naloga, pri kateri si pogosto ne moremo privoščiti kompromisov. Seveda lahko še vedno iščemo različne rešitve, nenazadnje imamo na voljo zelo široko ponudbo različnih ogrevalnih in hladilnih sistemov – še posebej pri prenovah in nadgradnjah smo omejeni z obstoječo infrastrukturo, predvsem z večjimi napeljavami, ki jih ne moremo povsem poljubno prilagajati. Tako pridejo v poštev le tisti sistemi, ki naredijo res veliko razliko.

Ogrevanje

Za ogrevanje se vse pogosteje uporabljajo toplotne črpalke, ki na dolgi rok ponujajo izvrsten izkoristek in zelo nizke stroške obratovanja. Pravzaprav dolgoročne stroške predstavlja le cena električne energije, ki je potrebna za poganjanje toplotne črpalke, nekaj evrov pa bo treba odšteti še za servis. Sodobne črpalke so zelo zmogljive in zanesljive, tako da se lahko uporabljajo v različnih okoljih in v vseh letnih časih, tako v stanovanjskih prostorih kot v drugih objektih, v katerih je treba vzdrževati določeno temperaturo. Toplotne črpalke so lahko prava rešitev tudi za zahtevnejše uporabnike, ki si res ne morejo privoščiti kakšnih okvar in izpadov.

Hlajenje

Čeprav nekatere toplotne črpalke v kombinaciji s pravilno zasnovanim sistemom omogočajo tudi hlajenje, se za ta namen običajno uporablja drugačna oprema. To je odvisno od okolja, pogosto so dovolj zmogljivi le hladilni agregati, medtem ko so v stanovanjskih prostorih učinkovite že manjše klimatske naprave. Če govorimo o vrhunski opremi, pri kateri je pomembna predvsem zmogljivost, so hladilni agregati vsekakor prava izbira. V poštev pridejo predvsem za tiste uporabnike, ki želijo zanesljivo vzdrževati nizko temperaturo v industrijskih hladilnicah in podobnih okoljih. Hladilni agregati so zelo zmogljivi in lahko tudi v vročih poletnih dneh vzdržujejo poljubno temperaturo v dobro izoliranih prostorih, seveda pa bo treba za to izbrati napravo primerne zmogljivosti. Za pomembne se izkažejo tudi druge podrobnosti v takšnem sistemu.