patent

Zaščitite patent z njegovo prijavo

Če ste se že kdaj ukvarjali z različnimi inovacijami in izumi, potem zagotovo veste, da jih je potrebno zaščititi. O tem je potrebno še posebej razmišljati takrat, ko je vaš izum popolnoma nov in industrijsko uporabljiv v katerikoli gospodarski panogi. Takšnemu izumi pravimo patent. A še predno vaš izum dobi takšen naziv, je potrebno zanj vložiti prijavo, s katero ga ustrezno zaščitimo in pridobimo izključne pravice za njegovo razpolaganje.

Z zaščito patenta dosežete, da nihče drug brez vašega soglasja ne more izkoriščati vaš izum, pri čemer je lahko ta doba dolga tudi do 20 let po vložitvi prijave. A postopek zaščite ni tako enostaven, prav tako pa od vas zahteva tudi nekaj finančnih sredstev. Vedete je potrebno, da je potrebno za patent redno plačevati pristojbine za njegovo vzdrževanje in zaščito. Skozi celoten postopke vas lahko usmerja patentni zastopnik, ki poskrbi, da je prijava patenta za vas popolnoma brezskrbna.

Uspešna registracija znamke je za podjetje velik plus

Le kdo ne pozna slavnih in najbolj priljubljenih blagovnih znamk, ki so že desetletja na trgu in so si svoj renome med drugim pridobila tudi s svojim imenom in logotipom. Lahko rečemo, da je blagovna znamka tako rekoč srce in duša vsakega podjetja, s katero se potrošniki identificirajo. Dolgoročno gledano je to za podjetja velik plus, saj je to odlična garancija, da jim bodo njihove stranke ostale zveste. Da lahko podjetje doseže takšen uspeh, pa je potrebna registracija znamke.

Za znamko lahko izberemo različne oblike, kot so na primer besede, slike, kombinacije grafičnih elementov, ali pa se odločimo za bolj specifične tridimenzionalne in zvočne znamke. Ne glede na to, katero izberemo, pa je potrebno pred registracijo preveriti, če takšna znamka že obstaja. V primeru, da ne, potem se je potrebno odločiti, katero območje bo registracija znamke obsegala in katero storitev oziroma izdelek bo zaščitila.