Patentna prijava

Zastopnik za intelektualno lastnino

Takšna in drugačna intelektualna lastnina v poslu pogosto predstavlja ključno konkurenčno prednost, zato jo je pametno dobro zaščititi pred možnimi zlorabami. V nekaterih primerih je to povsem enostavno in zahtevane postopke brez težav opravimo sami, v drugih primerih pa je smiselno poiskati pomoč strokovnjaka, ki bo vse potrebne obveznosti opravil kot zastopnik.

Kdaj potrebujemo zastopnika?

Zastopnik v postopkih registracije oziroma prijave intelektualne lastnine za pridobitev pravic in zaščite ni nujen, je pa pogosto zelo priporočljiv. En primer je patentna prijava, ki postavlja različne, včasih precej kompleksne zahteve. Treba je na primer pripraviti zelo podrobno predstavitev same domislice in opisati tudi predvideno aplikacijo izuma. Patentna prijava sicer ne zahteva prototipa, je pa treba poskrbeti za druge obvezne priloge, na katere ne smemo pozabiti.

Zastopnik za intelektualno lastnino je zelo koristen tudi v primeru zahtevnejših postopkov pri registraciji oziroma prijavi intelektualne lastnine. Že patentna prijava lahko prinese dodatne komplikacije, kot velja tudi za druge postopke, na primer registracijo blagovne znamke. To velja predvsem v primerih, da želimo zaščito koristiti tudi v tujini, da želimo intelektualno lastnino zaščititi v več kategorijah izdelkov in storitev, da gre za kolektivno znamko ali druge posebne okoliščine.

Kršitev pravic intelektualne lastnine

Ustrezen zastopnik lahko pomaga tudi v primeru, da se pripeti kršitev blagovne znamke oziroma drugih pravic intelektualne lastnine. Seveda je tudi v tem primeru veliko odvisno od samih okoliščin. Kršitev blagovne znamke in drugih pravic je treba najprej odkriti, nato se lahko začnejo ustrezni postopki na podlagi predhodno pridobljene zaščite. Zastopnik za intelektualno lastnino lahko pomaga v vsakem koraku, je pa to povsem odvisno od tega, kakšnega zastopnika pravzaprav izberemo. Nekateri se specializirajo le na določenih področjih, kot je na primer patentna prijava, zato ne morejo ukrepati v primeru, da je zaznana kršitev blagovne znamke. So pa v takšnih primerih seveda dobrodošli prav vsi strokovni nasveti.