Dimniki,

Dimniki

Dimniki morajo vedno omogočati odvajanje plinov, saj bo le tako njihovo delovanje varno in učinkovito. Dimniki so zelo pomemben element vsakega objekta. Pri izbiri jim  je potrebno posvetiti, kar nekaj časa, poleg tega pa jih je potrebno načrtovati pred izdelavo objekta.

Na tržišču obstaja mnogo različnih vrst, velikosti in modelov dimnikov. Poznamo klasične dimnike iz opeke, šamotne sistemske dimnike in montažne inox dimnike.

Dimniki pa morajo biti  seveda tudi skozi leta vzdrževani, da nebi prišlo do kakšne nezaželjene nezgode. Potrebno je opravljati sanacijo dimnikov in to vsako leto pred začetkom nove kurilne sezone, sanacijo je potrebno opraviti tudi ko se konča kurilna sezona, zaradi ostankov saj in vlage v cevi. 

Če se dimniki ne vzdržujejo lahko pride do uhajanja nevarnih plinov. Ob čiščenju dimnikov je najbolje poklicati strokovnjaka, ki bo ocenil ali je sanacija vašega dimnika sploh mogoča. Če je dimnik preveč zapacan oziroma ni več varen za nadaljno uporabo, ga bo potrebno zamenjati.

Rozeta za dimnik

Rozeta za dimnik je znana tudi pod drugim imenom, kot dilatacijska rozeta. Rozeta za dimnik je eden ključnih elementov in sestavnih delov za vsak dimnik. 

Rozeta za dimnik ima pomembno vlogo pri zagotavljanju varnega prezračevanja izolacijskega materiala, ob sočasnem zagotavljanju plino tesnoti. Primerno mesto za namestitev dilatacijske rozete je med zgornjim robom zadnje tuljave dimniškega sistema, pri čemer je vstavljena vsaj 3 cm v notranjost. . Rozeta za dimnik mora biti izbrana pravilno, saj lahko ob nepravilni izbiri povzroča, kar nekaj neprijetnih težav.

Če sami niste najbolj vešči pri izbiri, se za pomoč obrnite na strokovnjaka, ki vam bo glede nakupa rozete za dimnik znal najbolje svetovati. 

Poleg navadne rozete za dimnik je na voljo tudi zidna rozeta, katera je najbolj pogosto narejena iz Inoxa in nerjavne kovine in se uporablja z namenom, da bi zagotovili plinotesnost pri šamotnih ali pa drugih keramičnih priključkih. Lahko se uporablja tudi ob prehodih odvodnih cevi skozi steno.