Konferenčni stol

Najpomembnejše odlike pisarniških stolov

V pisarni igra pohištvo ključno vlogo, kar pravzaprav velja tudi na večini drugih delovnih mest. Če pri delu presedimo po osem ur na dan, moramo vsekakor zagotoviti, da bo delovni stol zmogel takšne obremenitve, ob tem pa bo tudi pri dolgotrajni uporabi ponudil udobje in kolikor toliko zdravo sedenje. V pisarni pridejo te odlike še kako do izraza.

Ergonomska zasnova pisarniških stolov

Pisalni stol mora biti ergonomsko zasnovan. Smiselnih alternativ preprosto ni, saj se pri dolgotrajnem sedenju neizogibno pojavijo bolečine in tudi resne zdravstvene težave, če uporabljamo stol, ki ni povsem prilagojen takšni nalogi. V poštev pridejo le ergonomski stoli, ki brez težav omogočajo sedenje skozi cel delovni dan. Seveda mora imeti takšen pisalni stol tudi druge lastnosti povsem optimizirane pisarniški rabi, če želimo povsem izkoristiti vse njegove funkcionalnosti za udobno in prijetno delo.

V pisarni sicer najdemo tudi stole, pri katerih ergonomska zasnova morda ne pride toliko do izraza. To je recimo konferenčni stol, ki ni namenjen dolgotrajni uporabi. Seveda se lahko tudi v tej vlogi uporabi kar običajen pisalni stol, ki ne bo imel težav z zagotavljanjem udobja in drugimi lastnostmi za prijetno sedenje, a takšna rešitev pride le redko res v poštev. Veliko bolje je, da izberemo namenski konferenčni stol, ki bo odgovoril na specifične zahteve takšne vloge. V tem primeru lahko do neke mere žrtvujemo tudi ergonomsko obliko, saj ta pri kratkotrajni uporabi ne pride toliko do izraza. Konferenčni stol uporabljamo le kakšno uro ali dve hkrati, zato ni velikih posledic, če izdelek ni povsem prilagojen zdravemu sedenju.

Pisarniški stoli imajo seveda še druge lastnosti, ki jih je pametno kar se da prilagoditi potrebam in okoliščinam. Prav zato bo pisalni stol na primer prilagodljiv, da se lahko optimalno obnese v vsaki vlogi na delovnem mestu. Pri izbiri stola je treba upoštevati tudi te in druge funkcionalnosti.