Senčila, ki se montirajo z notranje strani

Senčila, ki se montirajo z notranje strani

Svet senčil sestavljajo produkti, ki so si na prvi pogled zelo različni, a vendar imajo vsi enako osnovno funkcijo. To je seveda zaščita pred svetlobo. Za tako zaščito se uporabljajo različni materiali. Izbor primernega materiala je odvisen predvsem od želene količine svetlobe, ki naj bi jo senčilo prepuščalo.

V grobem lahko ločimo dve vrsti senčil. Zunanja senčila se montirajo z zunanje strani in zelo dobro ščitijo tudi pred poletno vročino. Zaradi svoje zasnove in položaja morajo biti zelo trdno zgrajeni, tako da se pri njih preferira čvrste materiale, kot je trdna plastika in aluminij. To nedvomno tudi določa njihovo svetlobno funkcijo – zunanja senčila so v veliki večini sposobna popolnoma zatemniti prostor. To pride zelo prav v primerih, ko želimo zastreti spalnico za dober spanec, ali pa takrat, ko želimo v nekem prostoru predvajati projekcijo. Praktično edina zunanja senčila, ki so lahko prosojna, so zunanji roloji iz navadnega ali screen platna. Pri teh obstaja cela vrsta različic in za vsako je posebej določena stopnja prehajanja svetlobe v notranjost.

Notranja senčila pa so v prvi vrsti namenjena delni zatemnitvi prostorov. Zlasti platneni roloji, plise zavese in navadne ali lamelne zavese ponujajo zelo učinkovito funkcijo zastiranja pogleda, kljub temu pa lahko v prostor doprinesejo tudi nekaj svetlobe. Notranji roloji in druga tovrstna senčila se zato veliko uporabljajo predvsem poleti, ali pa v prostorih, ki so zelo izpostavljeni pogledom zunanjih mimoidočih. Lamelne zavese so zlasti priljubljene za poslovne prostore, ker s svojimi strogimi ravnimi linijami prav posebej izoblikujejo prostor. Ker imajo ravne linije, so lamelne zavese primerne predvsem za večje okenske površine, ki segajo do tal. Vseeno pa se lahko namestijo tudi na okna povsem običajnih dimenzij. Tako lahko notranja senčila veliko pripomorejo h boljši klimi in svetlobi v notranjih delovnih prostorih.