voznik začetnik

Status voznika začetnika v Sloveniji

Po vzoru še nekaterih drugih držav je tudi Slovenija uvedla status voznika začetnika za vse novopečene voznike. Pri nas je voznik začetnik ali mladi voznik vsaka oseba, ki je opravila vozniški izpit, do dopolnjenega 21. leta starosti, ali pa do dveh let po opravljenem vozniškem izpitu, če ga oseba dela kasneje. Za voznike začetnike veljajo nekatera dodatna pravila. V prvi vrsti je to ničelna toleranca do alkohola. Mnogi mladi vozniki namreč še nimajo dovolj dobro avtomatizirane motorike za vožnjo vozila, zato pri njih tudi manjša količina alkohola v krvi pomeni veliko tveganje za nesrečo. Vseeno pa tudi starejšim voznikom priporočamo, da za volan sedejo le popolnoma trezni.

Vsak voznik začetnik mora v roku dveh let po opravljenem vozniškem izpitu kategorije B opraviti še izpit varne vožnje. Brez te obveznosti mlademu vozniku ne bodo podaljšali vozniškega dovoljenja, zato je priporočljivo, da se varno vožnjo opravi že malo prej. Izpit varne vožnje je enodnevni tečaj, ki poteka na poligonu varne vožnje, in je sestavljen iz dveh delov: teoretičnega in praktičnega. 

V teoretičnem delu se voznik začetnik nauči nekaterih podrobnosti glede vožnje, vzdrževanja vozila in same kulture prometa. Nekaj je tudi ponovljenih poudarkov iz sklopov cestno prometnih predpisov, ki jih vozniki z zadostno kilometrino enostavno dojemajo drugače, kot pri CPP predavanjih pred začetkom vožnje. 

Glavni del varne vožnje pa se odvije na poligonu. Ta mora vsebovati več specifičnih vaj, s katerim vozniki preverijo obnašanje avtomobila v ekstremnih pogojih. Izpit varne vožnje tako vsebuje hitro zaviranje, izmikanje vodnim oviram, zlasti pa različne vaje s področja bočnega zdrsa vozila. Zelo pomembno je, da ima mladi voznik že nekaj kilometrine za sabo. Celoten tečaj namreč zahteva že naučeno motoriko vožnje in se osredotoča na spretnosti na višjem nivoju. Zato je dobro, da v času pred varno vožnjo voznik prevozi čim več kilometrov.