Trening varne vožnje

Tečaj varne vožnje za mlade voznike

Slovenski zakon določa, da je voznik, ki ima vozniški izpit manj kot dve leti (ali je mlajši od 21 let), mladi voznik ali voznik začetnik. Za njih veljajo nekatere strožje omejitve, zlasti je omembe vredna nična toleranca do alkohola med vožnjo. Marsikateri mladi voznik se premalo zaveda svoje neizkušenosti. Statistične raziskave temu pritrjujejo, saj so vozniki začetniki krivi za približno tretjino prometnih nesreč, sploh tistih, pri katerih je glavni vzrok neprilagojena oziroma previsoka hitrost.

Agencija RS za prometno varnost je zato pred leti zasnovala tečaj varne vožnje za mlade voznike. Ta standardizirani tečaj vsebuje teoretični in praktični del. Teoretični del obsegajo izbrana znanja na področju obnašanja avtomobila v nepredvidljivih in slabih vremenskih pogojih, predavatelji skušajo udeležence spodbuditi tudi h ustreznemu vzdrževanju in opremljanju vozil ter poudarjajo pomen ustreznih pnevmatik. Praktični del pa sestavlja trening varne vožnje ter preizkus pridobljenih spretnosti. Trening varne vožnje (kot tudi teoretični tečaj varne vožnje za mlade voznike) poteka v namenskih centrih varne vožnje, po posebnih poligonih, ki simulirajo zdrse in ovire na cestišču. Priporočljivo je, da udeleženci pridejo s svojim vozilom oziroma z vozilom, ki ga bodo največ vozili. Tako lahko lažje spoznajo omejitve svojega avtomobila in natrenirajo ukrepe ob zdrsih in nenadnih zaviranjih ter ko avtomobil nenadoma ostane brez stika s podlago.

Avgusta leta 2010 je Slovenija uzakonila obvezen trening varne vožnje v roku 2 let po opravljenem vozniškem izpitu. Takrat smo imeli le en center varne vožnje, kmalu potem pa jih je zaradi povečanega povpraševanja nastalo še kar nekaj. Priporoča se, da po izpitu ne odhitimo takoj v center varne vožnje, ampak da pridobljeno znanje utrdimo s pogosto vožnjo in počakamo vsaj eno leto. Hkrati se obenem tudi bolje navadimo avtomobila, ki ga bomo vozili. Trening varne vožnje je namreč mnogo učinkovitejši takrat, ko motorično povsem obvladamo svoj avtomobil; tako se lahko osredotočimo le na specifične prijeme v ekstremnih situacijah.