Vrečke za zamrzovanje

Varno shranjevanje hrane za dlje časa

Le redka živila lahko ostanejo dlje časa sveža, ne da bi jih morali posebej obdelati, ali pa vsaj pospraviti na primeren prostor. Na srečo poznamo nekatere precej enostavne in zelo učinkovite metode, ki lahko rešijo to zagato. Včasih je dovolj že enostavna posoda za shranjevanje hrane, ki učinkovito zavira najbolj neposredne vplive na shranjena živila. Če pa bi radi varno shranili kakšna občutljivejša živila ali imamo v mislih daljše časovno obdobje, bo treba storiti še kaj več. Poleg primerne embalaže bo treba zagotoviti tudi ustrezno okolje.

Običajno za dolgoročno shranjevanje svežih živil uporabimo vrečke za zamrzovanje in jih shranimo v zamrzovalniku. To je povsem enostavna, a zelo učinkovita metoda, ki skorajda ustavi procese razgradnje živil in razmnoževanja mikroorganizmov. Poleg tega so vrečke za zamrzovanje dobra zaščita še pred drugimi grožnjami iz okolja, zato lahko v idealnih pogojih živila brez skrbi pospravimo v zamrzovalnik tudi za več mesecev.

Kako se bo hrana obdržala v zamrzovalniku je seveda odvisno od tega, za kakšna živila sploh gre. V nekaterih primerih bo čisto dovolj že posoda za shranjevanje hrane, ki jo pospravimo nekam na temno in hladno. Takšna rešitev zadostuje za nekatere obstojne jedi, na primer piškote, ne bo pa učinkovita za sveža živila, ki se hitro pokvarijo. Ima pa posoda za shranjevanje hrane več dobrih odlik pri kratkoročnem shranjevanju jedi, saj je zelo vsestranska in omogoča enostavno shranjevanje vseh vrst živil, tudi tekočih.

Vrečke za zamrzovanje so na drugi strani nekoliko manj praktične za nekatere vrste živil, a vseeno lahko tudi vanje spravimo zelo raznoliko paleto jedi. Najbolje se takšne vrečke obnesejo pri zamrzovanju sadja in zelenjave ter mesa. Poleg tega lahko sorodne plastične vrečke uporabimo tudi za vakumiranje, kar je prav tako ena izmed učinkovitih metod dolgotrajnega shranjevanja svežih živil, res pa je, da zahteva nekaj dodatne opreme.