Zobni implantat

Učinkovita preobrazba zobovja

Zobje so v teoriji precej neopazni, skriti so namreč v notranjosti ust, pa tudi sicer so precej majhni in ne izstopajo. V resnici pa vemo, da je lep nasmeh še kako opazen, še bolj pa bomo postali pozorni v primeru, da zobovje ne izgleda tako, kot bi moralo. Gre torej za pomemben odraz človeka, ki nasmeh nosi – splača se dobro skrbeti za optimalno stanje zobovja. Če je treba, pride v poštev tudi celovita preobrazba izgleda zobovja, kar je lahko odlična rešitev za tiste, ki imajo razbarvane zobe, pa tudi v primeru poškodb ali izgube zob.

Kako lahko hitro preuredimo izgled zobovja? Odvisno seveda od tega, za kakšne težave pravzaprav gre. Poškodovane zobe po potrebi zdravimo, nato pa jih rekonstruiramo, pri čemer imamo na voljo različne rešitve. Med najbolj priljubljene se uvrščajo zobne prevleke, ki so zelo učinkovite za krpanje odkrušenih zob. Zobne prevleke lahko hitro povsem preuredijo izgled zobovja, povrnejo tudi funkcionalnost, ki jo izgubimo zaradi poškodb posameznih zob. Poleg tega je takšna rešitev cenovno precej ugodna, posegi pa niso pretirano zahtevni ali boleči. Zobne prevleke imajo tudi nekatere alternative, izbira je odvisna od primera – v poštev pridejo pogosto tudi zobni mostički, za zgolj estetske popravke pa so priljubljene zobne luske.

Najtežje bo preobraziti močno poškodovane ali manjkajoče zobe. Pri teh je pogosto edina rešitev zobni implantat, ki ne omogoča povsem hitre in enostavne rešitve, v nekaterih primerih pa vseeno predstavlja pravo izbiro. Zobni implantat se običajno uporabi za rekonstrukcijo manjkajočih zob, lahko pa tudi za popravilo močno poškodovanih zob. V poštev pride kot rešitev, če ne moremo uporabiti zobne prevleke ali mostička, tako da je opcija gotovo zelo dobrodošla v takšnih primerih. Zobni implantat običajno ne služi izključno estetskim namenom, temveč se bolj uporablja za povrnitev funkcionalnosti zobovja, čeprav je seveda zelo dobrodošla posledica tudi ta, da bo nasmeh izgledal lepše.